De psychologie van het uiterlijk

Hoe ons lichaamsbeeld ontstaat

Maandag 14 maart 2022 –  Lezing is geannuleerd

Locatie: Podium Zuidhaege / Theatercafé

Tijden: 19:30-22:00 uur / met inloop vanaf 19:00 uur en met nazit


LIESBETH WOERTMAN (1954) is emeritus hoogleraar psychologie Universiteit Utrecht en auteur

Ze studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1994 op het ontwerp lichaamsbeelden. Ze heeft inmiddels vier boeken op haar naam staan. In mei 2020 ging ze met emeritaat. In april 2019 verscheen ‘Je bent al mooiDe schoonheid van imperfectie.’  In augustus 2020 verscheen Psychologie van het uiterlijk’. Hoe ons lichaamsbeeld ontstaat’.  

Meer info op haar website: www.psychologievanhetuiterlijk.nl


Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk.

We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt ze ons pakkende en uitdagende inzichten aan.

Woertman maakt in ‘Psychologie van het Uiterlijk’ en in ‘Je bent al mooi’ duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. Woertman kiest in haar boek niet alleen voor de psychologische invalshoek, maar gebruikt ook filosofische, biologische en sociologische inzichten.

Ze laat ons de invloed zien van gemanipuleerde ideaalbeelden en verhaalt over het mysterie dat we ons eigen gezicht niet kennen. De betekenissen van mannelijkheid en vrouwelijkheid komen daarbij ook aan de orde.

Lees meer in een interview en artikel in Trouw. Lees en beluister de Human-podcast 

“Schoonheid zit niet in getallen en metingen, maar ligt in the eye of the believer”

Waarom dit thema bij De Verdieping? Omdat de jongere generatie, maar niet alleen zij, opgroeit in een wereld waarin geluk wordt gekoppeld aan schoonheid, waarin alles zogenaamd perfect is. In de wereld van Photoshop en Instagram houden we onszelf voor de gek. Leven vanuit ideaalbeelden maakt onzeker. Moeten wij ons daar zorgen over maken?

 Meer info : Flyer

Schuiven naar boven