De psychologie van het uiterlijk

Hoe ons lichaamsbeeld ontstaat

Liesbeth Woertman – Emeritus hoogleraar psychologie Universiteit Utrecht en auteur

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk.

We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt ze ons pakkende en uitdagende inzichten aan.

Woertman maakt in ‘Psychologie van het Uiterlijk’ en in ‘Je bent al mooi’ duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. Woertman kiest in haar boek niet alleen voor de psychologische invalshoek, maar gebruikt ook filosofische, biologische en sociologische inzichten.

Ze laat ons de invloed zien van gemanipuleerde ideaalbeelden en verhaalt over het mysterie dat we ons eigen gezicht niet kennen. De betekenissen van mannelijkheid en vrouwelijkheid komen daarbij ook aan de orde.

Meer info : Flyer

Schuiven naar boven