Naar een solidaire en duurzame samenleving

Vergezicht op een nieuwe toekomst 

 

   John Huige

  • Datum : Maandag 12 december 2022
  • Tijd : 19:30-22:00 uur / met inloop vanaf 19:00 uur en met nazit 

  • Locatie: Theatercafé , Podium Zuidhaege, Zuidhaege 2, Assen

  • Entree: € 10

Drs. JOHN HUIGE  doceerde economie en arbeidsverhoudingen, was directeur van het NIVON en van de PvdA. Is momenteel werkzaam als adviseur op het gebied van duurzaamheid en stad – landrelaties. Lid van Vóór de Verandering, PvdA en GroenLinks. Publiceert over duurzame, sociaaleconomische en politieke onderwerpen.

Hij werkte voor veel en verschillende instellingen. Hij heeft een indrukwekkende lijst publicaties en lezingen op zijn naam staan.


Lezing

Naar een solidaire en duurzame samenleving. Vergezicht  op een betere toekomst.

De coronacrisis heeft niet die omwentelingen gebracht die we er misschien van hadden verwacht. We hebben de draad weer opgepakt waar we waren gebleven met zelfs een kleine inhaalslag wat vliegvakanties betreft. De oorlog in Oekraïne heeft de kwetsbaarheden in onze maatschappij bloot gelegd en ons met de neus op feiten gedrukt die wel bekend waren, maar die we toch liever niet zagen.
Zal dit samen met het klimaatprobleem wel voor een omwenteling zorgen richting een duurzame samenleving? Een belangrijke vraag is ook hoe solidair we willen zijn en met wie.  Dit zou wel eens hét moment kunnen zijn om de samenleving definitief in een andere richting te duwen. In de richting van een solidaire en duurzame economie. En wat is de rol van energie en de huidige energiecrisis daarin?  John Huige laat zien dat niet de markt leidend moet zijn zoals in het verleden zo vaak het geval was, maar lokale en Europese vergezichten op een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen. Volgens hem wordt het tijd om weer te komen tot sociale actie, een brede solidariteit, en de stammenstrijd, de verbrokkeling van de maatschappij in kleine(re) belangengroepen, achter ons te laten. Om de huidige crises te overkomen is een overheid nodig die zich realiseert dat de regie van een oorlogseconomie noodzakelijk is.

Boeken

  • De draagbare economie (2019)
  • De macht van de mega onderneming. Naar een rechtvaardige internationale samenleving (2016).
  • Recentelijk publiceerde hij het essay Stammenstrijd of sociale actie, gratis verkrijgbaar als e-book (2022)

Meer info

 

Schuiven naar boven