Waarom schurken pech hebben en helden geluk

Een filosofie van de vrije wil.

   
  Jurriën Hamer

  Winnaar Socratesbeker 2022

  • Datum : Maandag 17 april 2023
  • Tijd : 19:30-22:00 uur / met inloop vanaf 19:00 uur en met nazit 

  • Locatie: Podium Zuidhaege / Theatercafé

  • Entree: € 10

 

Jurriën Hamer (1988) is filosoof en jurist. Hij promoveerde aan de Universiteit Utrecht en deed onderzoek aan de London School of Economics. Naast boeken schrijft Hamer essays voor de Volkskrant en columns voor het dagblad Trouw.

Het is niet alledaags om de vrije wil te betwijfelen. Het is radicaal. Wie de vrije wil betwijfelt voert een frontale aanval uit op onze manier van leven.’

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil? Wat is het antwoord van Hamer?  Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden. Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk. Kan een samenleving wel bestaan zonder schuld en boete?

Boek

Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut waarin hij de rol van de vrije wil ter discussie stelt, met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties. Met dit boek won Jurriën Hamer de Socratesbeker 2022.

Websites

Schuiven naar boven