Stelling 1

“We krijgen een te negatief wereldbeeld, doordat de media alleen berichten over excessen.”


Toelichting:

Veel mensen hebben de neiging om de tijd waarin we leven als buitengewoon uitzonderlijke en dramatisch te zien, terwijl het in velerlei opzicht beter gaat in de wereld dan ooit tevoren. Volgens Bregman deugen de meeste mensen en is het niet waar dat de beschaving maar een flinterdun laagje is. Dat we zo negatief denken over alles komt door de selectie van het nieuws.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton Wierdsma
Ton Wierdsma
2 jaren geleden

Ik ga mee met de aanname dat media met name bericht over extremen. Het woord ‘alleen’ vind ik zinvol om reactie op te roepen, maar verder onhandig. Ik geloof niet in het bestaan van zulke zwart-wit conclusies zónder uitzonderingen wat betreft menselijk doen en laten. Tevens verwacht ik dat er in de media voldoende uitzonderingen zijn van berichten over niet-excessen. Ik deel niet de mening dat door berichten over de excessen we een te negatief wereldbeeld krijgen. Door te focussen op excessen denk ik inderdaad ook, dat we extra drama oproepen en daarmee meer sterke emoties creëren bij alles wat… Lees verder »

Jan Stegeman
Jan Stegeman
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ton Wierdsma

Mooie reactie, kanttekeningen:

  • Een wereldbeeld bepaald hoe je als mens naar de realiteit kijkt. Je leeft volgens mij altijd in een bepaalde bubbel. Aanrader: “Alessandro Baricco – de Barbaren”
  • Als er in een zin het woord “altijd”, “alleen” et cetera staat …..
  • Dit is een waar “verdiepende” reactie : genuanceerd
  • Kortom voor 98,32 % ben ik het met je eens
Ton Wierdsma
Ton Wierdsma
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Stegeman

Dag Jan en anderen, Ik denk dat een ieder inderdaad in min of meerdere mate (en vooral dat laatste) in zijn eigen bubbel leeft en van daar uit naar de werkelijkheid kijkt. Recent las ik een mooie metafoor daar over. Dat ieder mens een eigen horizon heeft (ter vervanging van de woorden ‘bubbel’ en ‘wereldbeeld’) en dat je de horizon zou kunnen vergelijken met het klavier van een piano. En sommige mensen bespelen slechts enkele toetsen en anderen spelen meerdere octaven. Je kunt dan de vraag gaan stellen of de media de verantwoordelijkheid heeft (of zou moeten hebben) om mensen… Lees verder »

Schuiven naar boven
3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x